Haber

Şehit Pilot Yüzbaşı Topel’in naaşını teslim alan doktor ve Erenköy Direnişi gazileri o günleri anlattı

1964 yılında Erenköy saldırısının ardından direnişe katılan gazilerle bölgede başlatılan hava operasyonunda uçağının düşmesi sonucu Yunanlılar tarafından eziyet edilerek şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in naaşını Türk doktor Zihni Uzman teslim aldı. Rumların Kıbrıs’taki Türk varlığını sona erdirmek için 59 yıl önce zor günler geçirdiğini söyledi. bir süreç olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 8 Ağustos 1964’te Türkiye’nin etnik temizliğine son vermek amacıyla düzenlediği hava operasyonunda uçağının düşmesi sonucu esir düşerek şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in cenazesini teslim alan Bilirkişi, Rumların Kıbrıslı Türklere karşı büyük bir askeri güçle Erenköy’e saldırısını, o anları gözyaşları içinde anlattı.

Uzman, 11 Ağustos’ta Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde ilk yardım hekimi olarak görev yaptığını, Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in cenazesinin o gün öğleden sonra BM Barış Gücü askerleri tarafından hastaneye getirildiğini söyledi.

Cengiz Topel’in cenazesinin geri getirileceğini duyan uzman, Lefkoşa’daki Türklerin ve doktorların çoğunun hastaneye geldiğini belirterek, “Cengiz Topel’in insanlık dışı işkencelere maruz kalan cenazesini teslim aldım. Cengiz Topel insanlık dışı işkencelere maruz kaldı. Bu insanlık dışı acı hala gözlerimin önünde. Bu olay Kıbrıs Türkleri arasında infial yarattı.” ifadelerini kullandı.

Yunanlıların işkenceleri sonucu şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in cenazesini teslim aldığını ve ilk tespitleri yaptığını belirten bilirkişi, şehidin cenazesinin 12 Ağustos’ta uçakla Türkiye’ye gönderildiğini söyledi. 1964.

“Çanakkale geçilmediği gibi Erenköy de düşmedi, teslim olmadı”

Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan, Türkiye’de henüz öğrenciyken direnişe katılmak için Kıbrıs’a geldiklerini belirterek, 5 Ağustos 1964’ten bu yana Yunanlıların ordu, polis ve polis aracılığıyla Erenköy’e çok şey gönderdiğini söyledi. Adayı Yunanistan’a bağlamak için kurulan terör örgütü EOKA. saldırı başlattıklarını söyledi.

Erenköy Direnişi’nin 8 Ağustos’a kadar sürdüğünü anlatan Arıkan, “Erenköy direnişi Kıbrıs Türklerinin Çanakkale’sidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde okuyan yaklaşık 700-800 üniversite öğrencisi direnişe katıldı. Komutanlarımız Çanakkale’de ölmemizi emretti. Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk gibi, “Canlı yakalansaydık da Yunanlara yakalanmamak için kendimizi öldürürdük. Şehitliğin yolu bize kaldı. Çanakkale geçilmediği gibi Erenköy de düşmedi ve teslim olmadı.” şeklinde konuştu.

Arıkan, Erenköy Direnişi sırasında Yunan ablukası nedeniyle açlığa mahkûm edildiklerini, yiyecek ve diğer malzemelere ihtiyaçları olmasına rağmen dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios’un gönderdiği gıda yardımını kabul etmediklerini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) inisiyatifiyle.

Türkiye’nin Erenköy’deki direnişe katılan Kıbrıs Türklerini kurtarmak için 8 Ağustos 1964’te başlattığı hava harekâtında bölgeye ilk olarak keşif uçaklarının geldiğini belirten Arıkan, “İlk uçaklar bir Yunan hücumbotunu batırdıktan sonra uçup gitti. Sanırım derin bir çaresizlik hissettik. Sonra uçaklar dönünce çok sevindik. Harekatın başlamasında rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın Türkiye’deki yöneticilere yazdığı son mektup etkili oldu.” dedi.

“Türk uçakları gelince biz de keyifle sokağa çıktık”

İstanbul Üniversitesi’nde öğrenciyken Erenköy Direnişi’ne katılmak, topraklarını savunmak ve Kıbrıs’ın Girit olmasını engellemek için adaya geldiğini belirten Enver Yetkili, Rumların 10-12 bin kişilik bir kuvvetle Erenköy’ü abluka altına aldığını söyledi. , Grivas gibi terör örgütü EOKA’nın liderleri tarafından yönetiliyor. söylenmiş.

Erenköy’de 560’ı öğrenci olmak üzere yaklaşık 750 mücahidin 17 kilometrekarelik bir alanı savunmaya çalıştığını kaydeden yetkili, şunları kaydetti:

“Asker değil öğrenciydik. Üstelik savunmaya çalıştığımız alan genişti, azdık. Çatışmalarda şehitlerimiz oldu. 7 Ağustos 1964’te Komutanımız Ali İstek Vuruşkan bizden kademeli olarak çekilmemizi istedi. 3 kilometrekarelik bir alanda 5 köyde mahsur kaldık.Yine gücümüz yetersizdi ve Erenköy’ü savunuyorduk.Rauf Denktaş ve İşte Vuruşkan Türkiye’den savaş uçaklarının gelmesini talep ettiler.Akşam 17.00 sıralarında bir Türk keşif timi Erenköy üzerinde 5 uçak göründü. Keşiften bir saat sonra 60-63 savaş uçağı Yunanlara gönderildi ve Yunanlılar ezildi. Biz de kurtulduk.”

Türk uçaklarını görünce tarifsiz bir mutluluk yaşadığını ifade eden yetkili, “Türk uçakları gelince sevinçten coştuk. Sevinç gözyaşlarımıza hakim olamadık, uçaklara el salladık. Türk uçakları gelince üzüldük. keşif uçaklarının peşinden savaş uçakları gelmezdi, sonra hüznümüz sevince dönüşürdü.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu