Ekonomi

Enflasyonla başa çıkmak için eylem planı hazır: Kira ve fatura detayları

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rotayı tek haneli enflasyonda çizdi.
  • Enflasyonla mücadele için eylem planı hazır.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sorunları çözmenin formülünü açıkladı.
  • Yüzde 5 hedefi için Merkez Bankası ile omuz omuza gidecek.
  • Bürokrasideki atamalar tamamlanacak.
  • Enflasyonun düşük gelirliler üzerindeki etkisi azalacak.
  • Vatandaşın gücü, kira faturası düşecek.
  • TL birikim artacak.

Yaklaşık 4 saat süren kabine toplantısının ana gündem maddelerinden biri de enflasyon konusu oldu. Yüzde 5 enflasyon hedefi için Merkez Bankası ile omuz omuza çalışacak, uygulanacak maliye politikası yapısal reformlarla güçlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon kaynaklı hayat pahalılığı ve fahiş fiyat sorununu ülke gündeminden silmeye kararlıyız.”Vurgulanırken atılması gereken bazı değerli adımlar şunlardır;

TL TASARRUFU ARTACAK: Sıkılaştırıcı para politikası enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeye devam ederken, gıda enflasyonunu frenlemek için maliyet düşürücü uygulamalar devreye girecek. Büyüme ve istihdam dostu politikalar sürdürülürken diğer yandan enflasyonla kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilerek enflasyon tek haneli rakamlara düşürülecektir. Finansal araçların daha da geliştirilmesi ile TL tasarrufları artırılacaktır.

MERKEZ BANKASI EKLERİ: Para, finans, gelirler ve finans sektörü politikalarında daha güçlü bir koordinasyon sağlanacaktır. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeye yönelik ihtiyatlı para politikası önlemleri maliye ve gelirler politikalarıyla desteklenecektir. Finansal istikrarın gözetilmesine yönelik rezerv artırıcı uygulama ve araçlar çeşitlendirilecektir. Enflasyon hedeflemesi doğrultusunda hükümet ve Merkez Bankası enflasyon hedefini birlikte belirlemeye devam edecek. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı doğrultusunda nakit transfer mekanizmasının etkin bir şekilde işlemesi için tüm araçları kararlı ve bağımsız bir biçimde kullanmaya devam edecektir.

GIDA FİYATLARINDA OYNAKLIK YOK: Enflasyonun dar gelirli vatandaşlarımız üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldıracak politikalara hız verilecektir. Tarımsal üretim, verimlilik ve lojistik planlama güçlendirilerek gıda arz güvenliği sağlanacak ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın önüne geçilecektir. Tarımsal üretim planlamasına öncelik verilecektir. Üretim fazlası olan işlerden eksik işlere geçiş desteklenecektir.

STRATEJİK ÇALIŞMALAR VE GİRDİ MALİYETLERİ: Arz sıkıntısı çeken stratejik hububat ve bakliyat ekimi, mazot, gübre, tohumluk ve cazip alım fiyatları ile teşvik edilecek. Tarım işlerinin fiyatları belirlenirken yerli girdi maliyetleri de dikkate alınacak. İthalat bağımlılığı azalacak. İş piyasası reformları kapsamında rekabet artırılacaktır. Girişimciliğin önündeki yasal ve idari engeller ve belirsizlikler ortadan kalkacaktır.

ENERJİ, KİRALIK MALİYETLERİ AZALACAK: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik politikalarımıza paralel olarak, vatandaşa yansıyan elektrik maliyetini azaltacak bir yaklaşım sergilenecektir. Dar gelirli vatandaşların harcama kompozisyonunda önemli yer tutan kira harcamalarının azaltılmasına yönelik sosyal konut projelerine kararlılıkla devam edilecektir.

KAMU GİDERLERİNE DİKKAT: Kamu harcamalarında etkinlik ve etkinlik esas alınacaktır. Kamu mali yönetimi ve ihale sistemi reforme edilecektir. Kamu harcamalarının kompozisyonu, uzun vadede büyümeyi olumlu etkileyecek kesimler lehine dönüşecektir.

REKABET HAKKINDA KÜRESEL HUKUK STANDARDI: Piyasalarda rekabeti bozan yapı ve davranışlar daha yakından izlenecektir. Bu konuda uluslararası rekabet hukuku standartları çerçevesinde etkin önlemler alınacaktır.

ÇALIŞAN YÜKÜ AZALTILACAK: Her zaman olduğu gibi çalışan nüfusun enflasyonla yok edilmesinin önüne geçilecek, hatta refah payı ile telafi edici tedbirler alınacaktır. Gelir eşitsizliğine neden olan uygulamalar belirlenecek ve yeniden düzenlenecektir. Vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku gözden geçirilecek. Şirketlere, girişimcilere yönelik muafiyet ve teşvikler ile alt gelir gruplarına yönelik sosyal yardımlar yeniden yapılandırılacaktır.

OFİS RANDEVULARI TAMAMLANACAK: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer bakanlar dün TBMM’de yemin ederken, bürokrasideki atamaların tamamlanması bekleniyor. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi bürokrasisinde yapılacak atamalar hem piyasalar hem de uluslararası kuruluşlar tarafından yakından takip ediliyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESI / HAZAL ATEŞ

haber-buharkent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu