Haber

Bir Kültür İnsanı: Xi Jinping

PEKİN, 11 Şubat (Xinhua) — Ekim 2023’te Xi Jinping’in Kültür Fikrinin ortaya atılmasından bu yana, “kültür” Çin genelinde yaygın bir kelime haline geldi.

Çin Ay Yeni Yılı’na girerken, ülkenin her yerinde bu yeni trendi kucaklayan her türlü kültürel etkinlik düzenleniyor.

Ülkenin doğusundaki Zhejiang eyaletinde yer alan müze, 8 bin yıl önce yaşayan insanların günlük yaşamından ve çalışmalarından sahnelerin resmedildiği artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Kuzeybatıdaki Shaanxi eyaletinde müze ziyaretçileri, eski Çin şiirlerinde anlatılan klasik lezzetleri tatma fırsatı buluyor.

Öte yandan Pekin’de yeni kurulan bilim kurgu filmi komitesi üyeleri, “The Wandering Earth” filminin büyük başarısından sonra Hollywood bilim kurgu filmlerine alternatifler sunmak amacıyla gişe rekorları kıran bir sonraki film için hazırlıklarını sürdürüyor. Gezegenlerin Savaşı).

Ocak ayında yapılan halkla iletişim konulu önemli bir politika toplantısında Xi’nin kültürel inancı alkışlarla karşılandı ve bunun “Çin’i daha güçlü bir ülke yapmak ve Çin ulusunu her cephede yeniden canlandırmak için sağlam ideolojik garantiler, güçlü ilham ve uygun kültürel koşullar sunduğunu” söyledi. “vurguladı.

Bir asırdan fazla süre önce Yeni Kültür Hareketi ve Marksizmin ülkede yayılmasının ardından doğan Çin Komünist Partisi (ÇKP), kültürel özüyle her zaman gurur duymuştur. Bugün, Xi’nin liderliğinde parti, kendi yönetimini geliştirmek ve Çin modernizasyonunu ilerletmek için yine kültürden yararlanıyor.

KÜLTÜR TUTKUNU

Xi, 1953 yılında devrimci bir ailede dünyaya geldi. Çocukluğunda Çin’in klasik kültüründen büyük ölçüde ilham aldı. Xi, Yue Fei’nin annesinin ona anlattığı hikayesini her zaman hatırlayacağını söyledi. 12. yüzyılda yaşayan vatansever komutan Yue’nin annesi, oğlunun sırtına “Ülkenize en büyük özveriyle hizmet edin” sloganını dövme yaptırdı. Bu ifade, Konfüçyüs felsefesindeki “Zhong” (sadakat) fikrinin vücut bulmuş halidir. Xi, bu sloganı yaşamanın hedefi haline getirdi.

Xi, en büyük hobisinin kitap okumak olduğunu belirtiyor. Okuldaki öğretmenleri Xi’yi, klasik edebiyatı tutkuyla seven ve özellikle Tang Hanedanlığı’nın (618-907) ünlü gerçekçi şairi Du Fu’ya hayranlık duyan olağanüstü bir öğrenci olarak hatırlıyor.

1960’ların sonlarında “eğitimli bir genç” olan Xi, zorlu tarım işlerinde görev almak üzere Pekin’den Shaanxi eyaletindeki Loess Platosu’ndaki küçük Liangjiahe köyüne gönderildi. Bir sandık dolusu kitapla köye giden Xi, Çin’in edebi şaheserlerinden Shakespeare ve Tolstoy’un eserlerine, Mao’nun “Halka Hizmet Edin” başlıklı konuşmasından Karl’ın “Das Kapital” kitabına kadar okuma serüvenine çıktı. Marx. Pek çok eseri detaylı olarak inceledi.

O dönemde yaşadığı mağara evinde gece geç saatlere kadar gaz lambasının loş ışığında kitap okuyan bu genç, Çin Cumhurbaşkanı olarak UNESCO genel merkezindeki kürsüde kültür ve medeniyete dair görüşlerini paylaşıyordu. 40 yıl sonra. Medyada yer alan haberlerde, “Xi, ülkesinin köklü tarihini ve kültürel çeşitliliğin önemini vurgulamak için ünlü şair ve yazarlardan yararlanıyor.” yorumu yapıldı.

Xi, Liangjiahe köyünü klasik Çin değerlerini öğrendiği bir “üniversite” olarak nitelendirdi. Köyde geçirdiği yedi yıl boyunca güçlü bir yaşam süren Xi, yoksul köylülerle iş ve yiyecek paylaşımında bulundu. Xi, kendisine sadece hayat ve iş hayatı hakkında değerli dersler vermekle kalmayan, aynı zamanda ellerinde ne kadar az şey olursa olsun paylaşmaktan çekinmeyen köylülerin cömertliğini de hatırlıyor.

Xi köylülere de aynı nezaketle karşılık verdi. Yemeğini ihtiyaç sahipleriyle paylaştı, ayakkabısı olmayan genç bir köylüye yedek ayakkabısını verdi, soğuk havada şapkası olmayan birine şapkasını verdi, okumaya değer veren köylülere kitap ve defterlerini cömertçe hediye etti. ve öğrenme. Köylüler bu genç adamı, klasik ahlaki doğruluğun en yüksek seviyesi olan hayırseverlik ve doğruluk anlamına gelen “Ren Yi” unvanını kullanarak övdü.

Şu anda 70’li yaşlarında olan çiftçi Liang Yujin, Liangjiahe’den ayrıldıktan sonra Xi’yi dört kez habersiz ziyaret ettiğini söyledi. Xi, üst düzey bir yetkili olduktan sonra Liang’ı evine davet etti ve eşi Peng Liyuan’ın hazırladığı yemekleri yediler. Liang, Xi’ye darı, balkabağı ve tatlı patates getirdi; Xi ayrıca ona çay ve kurabiye ikram etti. Liang, Xi hakkında “Köydeki her aileyi tek tek sordu” diyor.

1982 yılında Xi, Hebei eyaletinin tarihi ilçesi Zhengding’de Parti lider yardımcısı olarak çalışmaya başladı ve daha sonra Parti lideri oldu. Çalıştığı yerde iki adet antik akasya ağacının bulunduğunu fark eden Xi, bu ağaçların yaşlarını kontrol ettirdi ve koruma amacıyla etraflarına çit yaptırdı. Xi, ilçenin tamamında kültürel kalıntılara yönelik kapsamlı bir araştırma başlattı ve bütünsel savunma çalışmalarını başlattı.

Xi’nin tarih ve kültüre olan derin tutkusu onu arkeoloji alanında kariyer yapmayı düşünmeye yöneltti. Bu ilgi bireysel merakın ötesine uzanır.

Eski Çin atasözlerini yetkililerle ve yabancı dostlarıyla sık sık paylaşan Xi, mevcut ve gelecekteki çabalar için tarihin bir pusula olarak kullanılmasını savunuyor. Gelenekten ders almanın politika kararlarını şekillendirmede faydalı olduğuna inanıyor.

Zhejiang eyaletinde yer alan ve şu anda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Liangzhu’nun arkeolojik kalıntıları, 2000’li yılların başında maden alanlarıyla çevriliydi. Arkeolojik alanın yönetim komitesinden bir yetkili olan Jiang Weidong’un ifadesiyle, yoğun endüstriyel toz ve gürültü kirliliği tüm alanı bir “savaş alanına” dönüştürmüştü.

Temmuz 2003’te durumu öğrenen Xi, o zamanki Zhejiang Partisi lideri olarak madenlerin derhal kapatılması emrini verdi. Xi’nin Liangzhu’ya olan bağlılığı sonraki yıllarda da devam etti. Arkeologların 5 bin yıllık Çin uygarlığına tanıklık eden Liangzhu’nun önemini teyit etmesi üzerine Xi, bölgenin korunmasına yönelik ayrıntılı talimatlar verdi. Xi, geçen yıl ilki düzenlenen Liangzhu Forumu’na gönderdiği tebrik açıklamasında bölgeyi dünya medeniyetlerinin hazinesi olarak tanımlayarak övgüde bulundu.

2012 yılında ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak Partinin liderlik rolünü üstlendiğinden beri Xi, kültürel emanetler, arkeoloji ve somut olmayan kültürel miras alanlarında 170’den fazla önemli talimat yayınladı. Xi ayrıca tarihi ve kültürel mekanlara 100’ün üzerinde ziyaret gerçekleştirdi.

“Kızıl Kültür”e de derin bir sevgi besleyen Xi, yıllar içinde devrim tarihinin kritik dönemlerine ilişkin değerli tarihi mekanların neredeyse tamamını ziyaret etti. Bu alanlar arasında, 1921’de ilk ÇKP Ulusal Kongresi’nin düzenlendiği Zhejiang’daki göl ve eski Parti liderlerinin Yeni Çin’in kuruluşunun temellerini attığı Pekin’in eteklerindeki Xiangshan Zirvesi yer alıyor.

Xi, “Başarıya giden yolda nereden geldiğimizi unutmayın” diyor.

Xi aynı zamanda insanlığın güçlü kültürlerine de hayran. Dünyanın dört bir yanına yaptığı kapsamlı seyahatlerden bahseden Xi, “Beş kıtadaki farklı medeniyetleri yakından incelemek bana sonsuz mutluluk veriyor.”

Cumhurbaşkanı olduktan sonra 70’ten fazla ülkeyi ziyaret eden Xi, Yunanistan ziyaretinde eski bir Çin atasözüne değinerek, Yunan mitolojisindeki bilgelik tanrıçası Athena’nın savaş ve barış fikrine değindi. Belçika ziyaretinde Çin çayı ile Belçika birası arasında paralellik kuran Xi, farklı kültürleri takdir etmenin bedelini vurguladı. Meksika’daki Maya uygarlığının unsurları ile ejderhalar gibi Çin unsurları arasındaki benzerliklere çok dikkat etti. Mısır’daki Luksor Tapınağı’nda eski uygarlıkların kökenleri ve gelişimi hakkında konuştu.

Edebiyata dair kişisel fikirlerini aktaran Xi, Ernest Hemingway’in “Yaşlı Adam ve Deniz” romanına ilişkin izlenimlerini ve Küba’da Hemingway ile ilgili yerleri ziyaret ederken yaşadığı deneyimleri paylaştı.

Xi’yi yakından tanıyanlar, onun kültürel yetiştirilme tarzının onun güçlü idealizm anlayışını ve işe pragmatik yaklaşımını derinden etkilediğini söylüyor. Sık sık “Zhi” ideolojisine atıfta bulunan Xi

YÖNETİM SANATI

Xi, 2012 yılında ÇKP 18. Ulusal Kongresi’ne sunduğu raporda “kültürel güven” kavramına değinmişti. Kültürel güveni “daha köklü, daha derin ve daha kalıcı bir güç” olarak tanımlayan Xi, daha sonra bu kavramı “Dört Güven” kapsamına aldı. Çin’e özgü sosyalizm.

Xi, “Çin ulusu, kendi kültürüne, zengin ve müreffeh kültürüne tam bir güven duymadan kendisini yeniden canlandıramaz” dedi.

Dünya, geçtiğimiz yüzyılda görülmemiş büyük değişimler yaşarken Çin, Xi’nin liderliğinde yeni bir döneme giriyor.

Teorisyenler, 21. yüzyılda ülkenin karşı karşıya olduğu önemli zorlukların, farklı medeniyetlerin ve değer sistemlerinin birbirleriyle rekabet ettiği ve bir arada var olduğu Soğuk Savaş sonrası dünyada ulusal kimliği yeniden inşa etmeyi amaçlayan bir kültürel rönesans gerektirdiğine inanıyor. Hatta büyük ülkelerin son 500 yıldaki yükseliş ve düşüşlerinin bile kültür gücünün bir sonucu olduğunu vurguluyorlar.

Gözlemcilere göre, ulusal canlanma doğrultusunda Çin kültürüne güven tohumları eken Xi, aynı zamanda Batı kültüründeki olumsuz unsurlara karşı da aşılamaz bir bariyer oluşturmuş durumda.

Partinin 100. yıl dönümünü kutladığı 1 Temmuz 2021’de “iki entegrasyon” öneren Xi, “Marksizmin temel öğretilerini Çin’e özgü gerçeklikler ve mükemmel geleneksel kültürle bütünleştirme” ihtiyacını vurguladı. Xi, klasik kültürün tamamını içeren “ikinci entegrasyonun” derin bir “kimyasal reaksiyonu” ve zihnin özgürleşmesini temsil ettiğini söyledi.

Haziran 2023’te Pekin’de düzenlenen kültürel miras ve kalkınma konulu önemli bir toplantıda Xi, Çin medeniyetinin beş ayırt edici özelliğini inanılmaz süreklilik, yenilikçilik, birlik, kapsayıcılık ve barışçıl yapı olarak sıraladı.

Bu toplantının üzerinden bir aydan fazla süre geçtikten sonra Xi, Siçuan eyaletindeki Sanxingdui arkeolojik alanını ziyaret etti. Ziyareti sırasında binlerce yıl öncesine ait arkeolojik eserleri detaylı bir şekilde inceledi.

Xi’nin eserlerin kaynağına ilişkin sorusuna müze rehberi, “Bunlar Yangtze Nehri ve Sarı Nehir medeniyetlerinin beşiğinden geliyorlar ve antik çağlarda yerel halkın yenilikçi yaratıcılığından doğmuşlar.” yanıtını verdi.

Xi, 2023 yılı sonunda Pekin’in merkezindeki ofisinden yeni yıl kutlamasını yaparken, kitaplığında Sanxingdui eserlerini büyük bir dikkatle incelediği bir fotoğraf göze çarpıyordu.

Resmi olarak Ekim 2023’te ortaya konan Xi Jinping’in Kültür Fikirleri, Partinin kamusal iletişim ve kültür konusundaki liderliğini güçlendirmek ve Çin’in tüm klasik kültürünün yaratıcı dönüşümünü ve yenilikçi gelişimini teşvik etmek için birçok temel değer unsuru içeriyor.

Teorisyenlere göre bu fikrin yaratılması, Partinin tarihi ve kültürel güveninin yeni boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor.

Xi bir keresinde şu soruyu sormuştu: “5.000 yıllık Çin medeniyeti olmasaydı, ‘Çin özellikleri’ nereden gelirdi? Çin’in bu özellikleri olmasaydı, bugün Çin sosyalizminin başarılı yoluna nasıl ulaşırdık?” dedi.

Teorisyenler, Xi’nin kültürden yararlanarak ülkeyi yönetmede yeni bir yola öncülük ettiğini söylüyor.

Xi, kitleleri tarihin yaratıcıları olarak gören Marksist tarihsel materyalizme derinden inanıyor. Xi, “Ülkenin temeli halktır; temelleri sağlam olan ülke barış içinde olur” sloganına dayanan kadim “Min Wei Bang Ben” fikrini Parti ilkesi düzeyine yükseltiyor “insanları ilk sıraya koymak”.

Çin’in mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmasına öncülük eden Xi, şimdi bir sonraki hedefine doğru çalışıyor: paylaşılan refah.

Xi, eski filozoflardan alıntı yaparak Parti yetkililerine şunları söyledi: “Paylaşılan refah, Marksizmin temel hedeflerinden biridir ve aynı zamanda antik çağlardan beri Çin halkının temel arayışı olmuştur.” Konfüçyüs, “Sorun kaynakların kıtlığında değil, istikrarsız dağılımında, yoksullukta değil, güvensizlikte” derken, Mencius, insanları “yaşlılara ve çocuklara baktığı gibi diğer yaşlılara ve çocuklara da bakmaya” çağırdı. kendi ailelerindeki çocuklar.”

Xi, “Hedefimiz hem ilham verici hem de kolay. Son tahlilde asıl zorluk insanlara daha iyi bir yaşam sunmak.” diyor.

Xi, Partinin “ülke halka aittir ve halk ülkenin temelidir” şeklindeki yönetim felsefesini, “siyasi gücün yükselişi veya düşüşü, halkın iradesine uyup uymamasına bağlıdır” şeklindeki geleneksel fikirle harmanlıyor. “

Partinin ilk adamı olarak göreve geldiği gün Xi, ÇKP tarihindeki en kapsamlı yolsuzlukla mücadele kampanyasını başlattı ve bir Çin atasözüne gönderme yaparak “sarsılmaz öz disiplin” çağrısında bulundu. Antik çağda yaşayan ve dürüstlükleriyle öne çıkan insanlarla ilgili hikayeleri parti yetkilileriyle sık sık paylaşan Xi, yetkililerden öz disiplinlerine dikkat etmelerini istiyor. Xi, tüm Partiyi bir Çin atasözüyle uyararak, “Çok sayıda solucan ağacı yiyecek; yeterince büyük bir çatlak duvarın çökmesine neden olacak” diyor.

Mart 2018’de Anayasa önünde görev yemini eden ilk Çin cumhurbaşkanı olan Xi, eski bir kurala atıfta bulunarak reformların hukukun üstünlüğü ilkesine gereken saygı gösterilerek ilerletilmesi ve reform sürecinde hukukun üstünlüğünü iyileştirme gereğini vurguladı. “Kanunları uygulayanlar güçlüyse devlet güçlüdür, onlar zayıfsa devlet zayıftır” atasözü.

Xi, “Hukukun üstünlüğü karşısında kişinin üstünlüğü meselesi siyaset tarihinde temel bir sorundur ve aynı zamanda modernleşme sürecinde tüm ülkelerin yüzleşmesi ve çözmesi gereken önemli bir sorundur.” dedi.

“ÇKP’nin manevi kökenini” inşa edip mükemmelleştiren Xi, aynı zamanda Partinin tarihinin önemli anlarında ve dönemlerinde sergilediği muazzam zihinsel gücün de altını çizdi. Xi, “tarihsel nihilizme” karşı güçlü bir muhalif duruş sergiliyor. Bazı kişilerin çevrimiçi platformlarda Qiu Shaoyun gibi devrim şehitlerini itibarsızlaştırmaya çalışmasının ardından, Çin Komünist Gençlik Birliği’nin yüz binlerce üyesi bunu yalanlayan paylaşımlar yaptı. Bunun üzerine Xi, “Gerçek, suçlamaya galip geldi. Tebrikler!” dedi. Üyelerin tepkisini takdir etti.

Marksist tarih anlayışı ile eski Çin felsefesinin “değişimler” konusundaki fikirlerini birleştiren Xi, “geçen yüzyılda benzeri görülmemiş büyük değişiklikler” kavramını ortaya attı. Xi, 20. ÇKP Ulusal Kongresi’ne sunduğu raporda, kilit alanlardaki reformların ileriye taşınmasında “Değişiklikler Kitabı”ndan “modası geçmiş olanları yenileriyle değiştirme” fikrini benimsedi.

Kendini kanıtlamış bir değişim yaratıcısı olan Xi, şüphecileri görmezden gelerek Shaanxi eyaletindeki ilk metan üretim çukurunu inşa ettiği Liangjiahe’deki dönüştürücü deneyimlerinden güç alıyor.

Xi, Çin’i inovasyon çağına taşımak için Çin ulusunun girişimci ve yenilikçi ruhunun benimsenmesi gerektiğini savundu.

Akademisyenlerle bir araya gelen Xi, 18. yüzyılda Qing hükümetinin rehberliğinde Batılı misyonerlerin 10 yıl içinde benzeri görülmemiş derecede gelişmiş bir “Çin İmparatorluğu Haritası” hazırladıklarını belirtti. Bu harita imparatorluk sarayında saklanırken misyonerler bu bilgiyi Batı’ya götürüp düzenleyip yayınladılar; Böylece Batı, Çin coğrafyasını daha iyi öğrenmiş oldu.

Xi bu örnekle bilimsel ve teknolojik gelişmenin toplumsal ilerlemeyle bütünleştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bilim ve teknoloji yönetiminde reformların derinleştirilmesi ihtiyacını vurgulayan Xi, tüm inovasyon kaynaklarının serbest akışına izin verilmesini savunuyor.

Hem Marksist kalkınma teorisinin hem de klasik Çin diyalektiğinin ilkelerini eriten Xi, yenilikçi, koordineli, yeşil ve açık kalkınmayı destekleyen, herkesin erişebileceği yeni bir ideolojiyi tanıttı. “İlerleme yoluyla istikrarı sağlamlaştırma ve eskiyi ortadan kaldırmadan yeniyi oluşturma” ilkesini benimseyen Xi, ülkenin ekonomik girişimlerine yön verirken Çin ideolojisinin sunduğu perspektiflerden yararlanıyor.

Edebiyat ve sanatın tutkulu bir aşığı olan Xi, Çin kültürünün gelişimini tüm kalbiyle destekliyor. İlkinden tam 72 yıl sonra, 2014 yılında ÇKP tarihindeki ikinci edebiyat ve sanat seminerine başkanlık eden Xi, “edebiyatın ahlakı aktarmak için kullanılması” ve “halkın kültür aracılığıyla eğitilmesi” gibi kavramları tanıttı. Seminere katılanlar, Xi’nin 3 saatlik seminerin ardından “arkadaşları ve ailesiyle sohbet ediyormuş gibi” konuştuğunu ve herkesle el sıkıştığını hatırlıyor.

Mitler, destanlar, hikaye anlatımı ve yerel operalar gibi halk kültürü ve sanatlarına büyük bir ilgi duyan Xi, genç romancıları, şairleri ve ressamları yeniliklere teşvik ederken, yerli bilim kurgu sinema endüstrisine de destek veriyor. Bütün bunlar onun Çin kültürel mirasının ve çağdaş sanatsal ifadelerin çeşitli yönlerini korumaya ve geliştirmeye olan bağlılığına işaret ediyor.

Vatanın bölünmezliği, devlet düzeni, milletin birliği ve medeniyetin devamlılığı gibi Çin kültüründe aktarılan hazinelerin altını çizen Xi, “Ülkemiz mutlaka yeniden birleşmelidir ve birleşecektir.”

Xi, doğa ve insanın birliğini simgeleyen klasik “Tian Ren He Yi” ideolojisini benimseyerek, ekolojik restorasyon ve savunma için benzeri görülmemiş bir seferberlik başlattı. Bu kapsamda su yaşamının korunması amacıyla Yangtze Nehri’ne 10 yıl süreyle avlanma yasağı getirildi. Yangtze Nehri’nin korunmasını klasik Çin tıbbı tedavisine benzeten Xi, mevcut hastalıkların tedavisi ve gelecekte ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesi çabalarına vurgu yapıyor. Onun liderliğinde doğal ortamında tarihi değişimlere sahne olan Çin’de artık gökyüzü daha mavi, dağlar daha yeşil, sular daha berrak.

Dış politikayı oluştururken barışı ve uyumlu birliği tercih etme şeklindeki kadim felsefeden yola çıkan Xi, insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk inşa etme konseptini önerdi. Xi bir keresinde yabancı liderlere hitaben yaptığı konuşmada, Çin’in sadece kendi arka bahçesini değil aynı zamanda tüm ülkelerin paylaştığı bir bahçeyi de geliştirmeyi arzuladığını söylemişti.

YENİ MEDENİYET YOLU

ABD merkezli bir araştırma enstitüsü, Xi’nin artık yalnızca büyük bir medeniyetin mirasçısı veya koruyucusu olarak değil, aynı zamanda büyük bir medeniyetin yaratıcısı olarak görüldüğünü ortaya çıkardı.

Çin’in kültürel gelenekleri ve ulusal koşulları, Xi’nin liderliğinde insan uygarlığının yeni bir biçimi olan Çin modernleşmesinin Batı’dan farklı bir yol izleyeceğini ortaya koyuyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini kapsayan bu hamle, refah açığını azaltmayı, maddi ve manevi boyutlar arasında uyum sağlamayı, çevreden ödün vermeden kalkınmayı hedeflemeyi ve hiçbir zaman yurt dışında genişleme veya hakimiyet arayışına girmemeyi amaçlıyor.

Xi, gençliğinde Herbert Marcuse’nin “Tek Boyutlu Adam” kitabını okudu. Batı modernleşmesinde sermaye istilasının yarattığı “tek boyutlu” insan varoluşunun kusurlarını gören Xi, maddi ihtiyaçlar ile manevi ihtiyaçlar arasındaki ve insanlık ile doğa arasındaki dengesizliklerin çözülmesi umudunu her zaman korudu. Çince; Maddi, politik, manevi, sosyal ve ekolojik medeniyetlerin koordineli gelişimine adanmıştır. Xi bunu “Çin ulusunun modern medeniyetinin” ayırt edici özelliği olarak nitelendiriyor.

Xi, fiziksel terimler kullanarak Çin modernleşmesinin benzersizliğini bir metaforla anlatıyor: Gelişmiş Batı ülkeleri bir dizi kalkınma sürecinden geçmiştir. Çin’in “kayıp 200 yılı” telafi etmek için sanayileşmenin gelişmesi, bilişim teknolojilerinin yayılması, kentleşme ve tarımsal modernleşmeyi eş zamanlı olarak içeren benzer bir “paralel” süreci izlemesi gerekiyor.

Xi, Shenzhen şehrini Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizmin Pilot Gösteri Alanı olarak belirledi. Hong Kong’un yanındaki Shenzhen şehri, 40 yıl önce Çin’in eski başkanı Deng Xiaoping tarafından kurulan özel bir ekonomik bölgedir. Genellikle “inovasyon şehri” olarak anılan Shenzhen, New York City’nin iki katı nüfusuyla Çin modernizasyonunun geleceğine ışık tutuyor.

Kente gelen ziyaretçileri havalimanında Jules Verne’in “Bir kişinin hayali başkaları tarafından gerçekleştirilebilir” sözüyle karşılıyorlar. Kentin simge semti Şekou’da klasik Çin bilgeliğini yansıtan bir slogan daha öne çıkıyor: “Boş sözlerin ülkeye faydası yok, ancak somut çalışmalar ülkeyi kalkındırır.”

Şehir, elektrikli otomobillerden son teknoloji insansız hava araçlarına, düşük karbonlu girişimlerden akıllı şehir projelerine kadar pek çok alanda inovasyonu beslemeye devam ediyor. Her birkaç yüz metrede bir parklara ya da kütüphanelere rastlamak mümkün. Etkin kamu hizmeti sistemi, çeşitli sosyal kuruluşları, kamuya hizmet eden ve iş dünyası dostu hükümet gruplarıyla şehir, geleceğin bir modelini temsil ediyor.

Kuzey ucunda Pekin yakınındaki Xiong’an Yeni Bölgesi, Xi’nin planladığı sosyalist modernleşmenin yeni şehri olarak öne çıkıyor. Geçen yıl mayıs ayında inşaatı devam eden “geleceğin şehri”ni ziyaret eden Xi, Baiyangdian Gölü’ndeki ekolojik durumla özel olarak ilgilendi. Su kaynaklarının korunmasını ve yeşil kalkınmayı vurgulayan kentsel inşaat, “doğanın sağladıklarını kullanmak ve aşırıya kaçmamak” yönündeki kadim ekolojik bilgeliği yansıtıyor.

Öte yandan Xi, Zhejiang eyaletini de ortak refahın gösteri bölgesi olarak belirledi. Geçen yıl Lizu köyünü ziyaret eden Xi, bir zamanlar kirli, kaotik ve yoksul olan köyün nasıl temiz ve sıcak bir paylaşılan refah yerine dönüştüğüne tanık oldu. Köylülerin gelirlerinin ulusal kırsal ortalamanın üzerinde olduğu köy, zengin kültürel atmosferiyle tanınıyor. Ülkenin çeşitli şehirlerinden köylerine dönen genç girişimcilerle sohbet eden Xi, bu girişimcilerin kırsal kalkınmada oynadıkları rolden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Xi’nin liderliğindeki yeni tip modern sosyalist ülke, tüm ulusların Batılı bir modeli izlemesi gerektiği yönündeki doğrusal tarihsel görüşü etkili bir şekilde çürüttü.

Xi, dünya sahnesinde medeniyetler arası etkileşim ve uluslararası ilişkilere ilişkin bir dizi yeni kavram önererek, Çin’in dünya barışının kurucusu, küresel kalkınmaya katkıda bulunan ve uluslararası sistemin savunucusu olma konusundaki kararlılığını ortaya koydu.

Xi’nin insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etme önerisi, ülkenin barış ve istikrara olan bağlılığını yansıtıyor. 2013 yılında ortaya atılan bu fikir, Çin ulusunun zamana karşı dayanıklı ve evrensel uyumun hakim olduğu bir dünya tasavvur eden “tüm dünya büyük bir ailedir” vizyonuyla uyumludur. Küresel medeniyetlerin ilerlemesi için yeni bir yol çizen bu fikir, Karl Marx’ın öngördüğü gibi her bireyin tam ve özgür gelişiminin yolunu açmaktadır.

Öte yandan iddialı bir Çin’in mevcut dünya düzeninde sorunlara neden olabileceği yönünde endişeler var. Ancak Xi, Çin medeniyetinin kapsayıcı doğasının, diğer uluslarla birlikte yaşama konusunda “çeşitlilik içinde uyum” deneyimine imza atabileceği konusunda iyimser.

Yabancı konuklarla Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı” hakkında sohbet eden Xi, bu klasik antik Çin askeri çalışmasının temel mesajının, savaşı önlemek için her türlü çabayı göstermenin ve çatışma kaçınılmaz hale geldiğinde son derece dikkatli olmanın değerine işaret ettiğini vurguladı. Çin ulusunun barışa olan temel bağlılığı doğrultusunda Xi, Küresel Güvenlik Girişimi’ni önererek dünya barışı ve istikrarını korumak için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Filistin-İsrail çatışmasının geçen Ekim ayından bu yana tırmanması insani bir felakete yol açtı. Yabancı liderlerle bir araya gelen ve çok taraflı etkinliklere katılan Xi, defalarca ateşkes çağrısında bulundu ve anlaşmazlığın asıl çözümünün iki devletli çözümün uygulanmasında yattığını vurguladı.

Çatışmaların hafifletilmesi ve bölgede barışın sağlanması amacıyla Çin, Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısı düzenleyerek toplantıya başkanlık etti ve başından bu yana ilk BM Güvenlik Konseyi kararının alınmasını kolaylaştırdı. çatışmanın. Barış görüşmelerini teşvik etmek amacıyla özel temsilcisini gönderen Çin, insani yardımları artırdı ve zor zamanlarda Gazze halkına yardım eli uzattı.

Arabulucu rolünü de üstlenen Çin, geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan ile İran arasında diplomatik ilişkileri başarıyla yeniden kurdu. Hong Kong Üniversitesi’nde siyaset teorisi kürsüsü görevini yürüten Profesör Daniel A. Bell, Çin’in çabalarını övdü ve bunları “ilham verici bir örnek” olarak nitelendirdi. Bell, daha fazla güce ve nüfuza sahip büyük ve etkili ülkelerin, savaşan tarafları masaya getirmek için arabulucu olarak hareket edebileceğini kaydetti.

Xi, yurt dışı seyahatlerinde sık sık “Devletler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için halklar arasında dostlukların kurulması hayati öneme sahiptir” Çin atasözünü dile getiriyor. Xi’nin liderliğinde Çin, eşitlik, açıklık ve işbirliği ilkelerine dayalı küresel ortaklıklarını güçlendiriyor ve genişletiyor.

İnsanlığın ortak değerlerinin savunucusu olan Xi, medeniyetlerin çeşitliliğine saygı göstermek ve medeniyetlerin tarihi ve kültürünün çağdaş dünyadaki derin öneminden yararlanmak için işbirliğine davet ederek Küresel Medeniyet Girişimi’ni başlattı. Bu girişim; Yabancılaşmayı, çatışmayı veya medeniyetlerin üstünlüğünü destekleyen kavramlara güçlü bir tepkidir.

Xi’nin Küresel Kalkınma Girişimi, kalkınmaya öncelik vermenin ve “küresel modernleşme sürecinde hiçbir ülkenin geride kalmamasını” sağlayacak insan merkezli bir ideolojiyi benimsemenin önemini vurguluyor.

Çin halkının kazan-kazan iş birliğine olan bağlılığının ardındaki değer ve duyguları açıklamak için Xi, çoğunluğun iyiliğine yönelik hareketleri teşvik eden eski Çin sözlerine başvuruyor. Nesil ve Yol Girişimi bunun en büyük örneğidir. Modern zamanların İpek Yolu olarak da adlandırılan bu girişim, 150’den fazla ülke ve 30’dan fazla uluslararası kuruluşun iş birliğiyle yaklaşık 1 trilyon ABD doları tutarında bir yatırımla gerçekleştirildi.

Xi, gençliğinde Konfüçyüs’ün “Ping Tian Xia” veya dünyaya barış ve düzen getirme fikrini açıklamaya koyuldu. Bu, insanın bireysel arayışının dört aşamasından sonuncusunu temsil eder. Diğer üç aşama ise ahlaki kişiliğin geliştirilmesi, aile yönetimi ve devlet yönetimidir.

Xi, “Ping Tian Xia” inancının dünyayı fethetmeyi veya yönetmeyi içermediğini söyledi; Ayrıca yeterli gıda ve giyeceğe ulaşarak sıradan insanların yoksulluktan kurtulmasına ve barış içinde yaşamasına yardımcı olmayı hedeflediğini söylüyor. Xi, tüm ülkelerin barışçıl kalkınma arayışında olması, birlik ve uyum için çaba göstermesi halinde dünyanın bu hedefe daha da yaklaşacağını vurguladı.

Xi, geçen Aralık ayında Mao Zedong’un doğumunun 130. yıldönümünde meslektaşlarına saygı duruşunda bulunurken, merhum Çin liderini anmanın en iyi yolunun öncülük ettiği davayı ilerletmeye devam etmek olduğunu kaydetti. Xi, Mao’nun şu sözlerini hatırlattı: “Her zaman çalışmalıyız! Her zaman ilerlemeliyiz! Önümüzde fırsatlarla dolu, parlak ve görkemli dünyamız bizi bekliyor.”

Xi, “Tarihin en iyi mirası yeni bir tarih yaratmaktır; insan uygarlığına en büyük katkı, yeni bir insan uygarlığı biçimi yaratmaktır” dedi.

kagizmanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu