Sağlık

Bilinçsiz vitamin tüketimi karaciğere zarar veriyor!

İSTANBUL (İGFA) – Uzmanlar, dengeli beslenen sağlıklı kişilerin beslenme desteğine ihtiyaç duymadığını belirtirken, ciddi vitamin eksiklikleri olan veya hastalık sorunu yaşayanların doktordan beslenme tavsiyesi alabileceğini söylüyor. “Bilinçsiz tüketilen besin takviyeleri vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlarımıza zarar verebilir.” diyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin doktor kontrolünde ve önceden ölçü alınarak alınması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıklı beslenen ve doktor tavsiyesi olmadan besin takviyesi kullanan kişilerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri tükettiğimiz besinlerden kolaylıkla elde edebiliriz. İhtiyaç duymadan aldığımız bu takviyeler ne bağışıklığımızı güçlendiriyor ne de karaciğerimizi temizliyor. “Bilinçsiz olarak tüketilen beslenme takviyeleri vücutta birikebilir ve karaciğer gibi hayati organlarımıza zarar verebilir,” dedi ve ciddi vitamin eksiklikleri veya hastalığı sırasında olanların doktor tavsiyesi de dahil olmak üzere beslenme tavsiyesi alabileceğini de sözlerine ekledi.

Besin takviyelerinin mutlaka doktor kontrolünde ve önceden ölçü alınarak alınması gerektiğini kaydeden Atamer, “Antioksidan glutatyon, karaciğerimizin detoksifikasyon yani zehri zehirden arındırma yeteneğinin temel dayanağıdır. Glutatyon depolarını yüksek tutabiliriz. kükürt ve C vitamini içeren besinlerle vücudumuzda yer alır. Bunu yeterli ve istikrarlı beslenmemizle sağlamak mümkün.” söz konusu.

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİN FAZLA ALINMASI KARACİĞERİ YORUR

Karaciğerin yaşamın devamı için gerekli olan vücudun en temel organı olduğunu belirten Prof. Aytaç Atamer, ağızdan alınan her türlü yiyecek, içecek ve ilacın karaciğerde metabolize edildiğini kaydetti.

“Yağda çözünen vitaminler karaciğerde metabolize edildikten sonra depolandığından aşırı alımı karaciğeri yorup hasara neden olabiliyor. “Özellikle A vitamini ve suda çözünen bir vitamin olan niasin, karaciğerde aşırı miktarda depolanabiliyor ve yüksek dozda alındığında toksisiteye neden olabiliyor.” diyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, bazı bitkisel takviyelerin de karaciğer hasarına yol açabileceğini anlattı.

haber-sogutlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu