Ekonomi

ABD ve Ürdün, yeni müzakereler başlarken Gazze’de ateşkesi destekliyor

Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için yoğun çaba gösteren ABD Başkanı Joe Biden ve Ürdün Kralı Abdullah, aktif olarak ateşkesin savunuculuğunu yapıyor. Üst düzey arabulucular, İsrail’in Refah yakınlarında olası bir kara saldırısına ilişkin endişelerin ortasında, İsrail-Hamas ateşkes anlaşmasını müzakere etmek üzere Salı günü yeniden bir araya gelecek.

ABD’li, Mısırlı, İsrailli ve Katarlı yetkililerin, rehinelerin serbest bırakılması ve uzun vadeli bir barış dönemi başlatılmasını amaçlayan üç aşamalı planı görüşmek üzere Kahire’de bir araya gelmesi bekleniyor. Pazartesi günü konuşan Başkan Biden, ABD’nin İsrail ile Hamas arasında Gazze’de en az altı hafta sükunet sağlayacak bir anlaşmaya aracılık ettiğini duyurdu.

Biden, çatışmalara verilen bu altı haftalık aranın daha kalıcı bir çözümün zeminini oluşturabileceğini vurguladı. Kral Abdullah, Refah’ta bir milyondan fazla sivilin vahim durumuna dikkat çekerek, acil ve kalıcı bir ateşkesin gerekliliğini vurguladı.

Pazartesi günü İsrail, mevcut çatışmayı ateşleyen 7 Ekim Hamas baskınından bu yana Hamas militanları tarafından alıkonulan iki İsrailli Arjantinli erkeği serbest bırakan bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Bu baskın sonucunda 250 kişi Hamas tarafından rehin alındı. Filistin televizyonu, İsrail’in askeri operasyonunda 74 kişinin öldüğünü bildirirken, Hamas’a bağlı Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan da doğrulama bekleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, başarılı operasyonu övdü ve Gazze’ye yönelik askeri baskının devam etmesi gerektiğini savundu. Netanyahu, Biden tarafından Gazze’deki kayıpları azaltmak ve sivilleri korumak için daha fazla harekete geçmeye çağrıldı. Gazze sağlık yetkililerine göre, dört aydan fazla süren savaş Gazze’de ağır hasara yol açtı; 28.340 Filistinli öldü ve 67.984 kişi yaralandı.

Biden özellikle İsrail’in Refah’a yönelik ayrım gözetmeyen kara saldırılarının, çoğu Gazze’deki diğer çatışma bölgelerinden kaçan ve geçici barınaklarda bulunan Filistinli sivillerin korunmasına yönelik hükümler içermesini talep etti. İsrail ordusu, sivil tahliye planları sorulduğunda böyle bir operasyonun nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin ayrıntı vermedi.

Birleşmiş Milletler ateşkes çağrılarını yoğunlaştırdı ve sivillerin Refah’a yerleştirilmesine karşı olduğunu ifade etti. BM sözcüsü Stephane Dujarric, hiçbir bölgenin güvenli olmadığı ve patlamamış mühimmat gibi tehlikelerin yaygın olduğu bir ortamda BM’nin zorla yerinden edilmeyi desteklemeyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin dış politika şefi Josep Borrell, İsrail’e silah sevkıyatını durdurmanın sivil kayıplarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü. İsrail’in en önemli yabancı silah tedarikçisi olan ABD, İsrail’e yılda 3,8 milyar dolar askeri yardım sağlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, yardımın kesilmesinin Washington tarafından halihazırda uygulanan tedbirlerden daha büyük bir etkiye sahip olmayacağı yorumunu yaptı.

Netanyahu, Hamas’ın tüm rehinelerin serbest bırakılması, İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi ve savaşın sona ermesi şartlarını içeren 4,5 aylık ateşkes önerisini reddetti. Bu, ABD ve İsrail istihbarat liderleri tarafından hazırlanan ve Katarlı ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla Hamas’a sunulan daha önceki bir teklife yanıttı.

Pazartesi günü Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri’ye ateşkes görüşmeleri hakkında soru sorulduğunda, Hamas’ın müzakerelerde esnek davrandığını söyledi ancak İsrail’i arabuluculuk çabalarını geciktirmek ve bunlara saygı göstermemekle suçladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu